Zupa krem z białych warzyw

 


Zupa krem z białych warzyw

 

Trzeba pamiętać, że wpływ na to, jaka kuchnia króluje na danym terenie maja uwarunkowania środowiskowe. Mazowsze charakteryzuje się słabymi glebami, lasami mieszanymi. Przez środek zaś płynie Wisłą, która również miała swój udział w jadłospisie Mazowszan. Na obszarze okołowarszawskim królowały zupy, głównie krupniki, potem inne warzywne zupy. W niedzielę jadało się rosół z drobiu. W kuchni królowała również dziczyzna. Obecność rzek powodowała, że jadało się ryby słodkowodne: jesiotry, sumy.

Dziś właśnie pokażę wam przepis na pyszną zupę krem z białych warzyw.

Przepis :

 

Składniki:

  • Połowa kalafiora
  • Pietruszka
  • Pół selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • Biała część pora
  • 2 łyżki iliwy
  • 1,5 litra bulionu

  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 12 %

 

Do podania:

  • Oliwa zblendowana z kaparami i rukolą
  • 2 plasterki boczku usmażone na chrupko

Przygotowanie:

Warzywa kroimy jak najdrobniej w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy na nim por, jak lekko zmięknie, dodajemy czosnek, następnie seler i pietruszkę. Zalewamy całość bulionem, 5-7 minut.
Dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową..
Miksujemy na gładki krem i doprawiamy śmietaną.
Zupę nalewamy do miseczek, skrapiamy zieloną oliwą i układamy plastry boczku.

 

Można też podać z grzankami. .

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Zapiekanki - każdy by się za nie zabić dał :)