Browary mazowieckie

 Podobnie jak wiele innych regionów w kraju, Mazowsze może poszczycić się tradycjami piwowarskimi.

Browar w Ciechanowie - produkuje się tutaj kilka rodzajów piwa Ciechan: porter, pszeniczne, jasne i piwo miodowe. Ich charakterystyczną cechą jest to, że są to trunki niepasteryzowane, a przez to zawsze świeże (ich okres przydatności do spożycia to miesiąc).

Pasieka Pachniczówka - to stąd pochodzi mazowieckie piwo miodowe wpisane na Listę Produktów tradycyjnych. Piwo jest niepasteryzowane i sprzedawane w małych butelkach po 0,33 l.

Browar w Konstancinie - nazwy produkowanych tu piw świadczą o latach tradycji: Pszeniczne, Dawne, Warszawiak, Konstancin, Mazowieckie czy Czarny Dąb. Napoje z tych browarów mogą leżakować nawet 60 dni. Oferowane piwa są zarówno pasteryzowane jak i bardziej tradycyjne.

Ciechan - Browary Regionalne Jakubiak

źródło: glass-ciechan.jpg

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na pyzy z mięsem