Ciasto Wuzetka
Wiadomo, że najwięcej uciechy może sprawić dobre ciastko z kawą lub herbatą w miłym towarzystwie gdzieś w ogródku Starego Miasta z urokliwym widokiem na zabytkowy zakątek Warszawy.
Ciasto Wuzetka jest chyba najbardziej warszawskim ciastkiem kawiarnianym. No może jeszcze pańska skórka…, ale ta z kolei gości raczej na ulicach i straganach.
Trasa W-Z łącząca wschód z zachodem, a praktycznie Wolę, Śródmieście z Pragą była największą inwestycją powojennej Warszawy. Tunel położony pod Placem Zamkowym oraz pierwsze w kraju ruchome schody były ogromną atrakcją i powodem do dumy warszawiaków. W cechu Cukierników Warszawskich stworzono przepis na ciasto, które miało upamiętnić inwestycję. Pas bitej śmietany na tle ciemnego ciasta miał symbolizować właśnie trasę WZ.
Składniki:
3 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
3 jajka
200 g masła
1,5 szklanki cukru
1 słoik dżemu wiśniowego
1,5 szklanki tłustego mleka
1 litr śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
Na polewę:
150 g masła
2 łyżki wody
4 łyżki kakao
6 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Masło, cukier i jajka utrzeć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dżem zmiksować z mlekiem.
Następnie wszystko delikatnie połączyć, gotową masę wlać do formy wyłożonej pergaminem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Im większa forma i ciasto cieńsze, tym pieczemy krócej, w naszym przypadku, w okrągłej formie o średnicy 26 cm, ciasto bardzo wyrosło, właściwie podwoiło swoją wysokość i musiało być pieczone dłużej. Dopiero po godzinie i 10 minutach, drewniany patyczek przestał być wilgotny.
Gdy ciasto ostygnie, należy je przekroić na dwie różne części
Śmietanę trzeba ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie schłodzić.
Ta część zadania okazała się niezwykle trudna i zamiast bitej śmietany z pomocą miksera wyszło masło. Prawdopodobnie przyczyną pomyłki była temperatura pokojowa śmietanki. Po ochłodzeniu kolejnej porcji w lodówce wyszła już prawdziwa bita śmietana.
Bitą śmietaną należy wysmarować środek ciasta.
Składniki na polewę, po wymieszaniu ich, trzeba zagotować.
Następnie polewą – trochę ostudzoną- polać ciasto.
Ciasto najlepiej schłodzić około dwóch godzin w lodówce.
Mimo dość powszechnych składników, jego przygotowanie okazało się bardzo trudne. Można je jednak bardzo uprościć pomijając etap ze śmietanką. Czekoladowo- wiśniowe ciasto jest bardzo aromatyczne, proste i szybkie. I mimo, że nie jest już trasą WZ… na pewno zagości na naszym stole.
Od dawna szukałam przepisu. Dzięki na pewno jest przepyszne.
OdpowiedzUsuń