Przepis na pyzy z mięsem

 Przepis dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 500g ugotowanej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła (do smażenia cebuli) 
  • 1 czerstwa byłka
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć na drobnej tarce, mocno odcisnąć wodę do miseczki. Skrobię, która osiądzie na dnie naczynia ponownie dodać do ziemniaków. Resztę ziemniaków ugotować, ostudzić i zemleć. Wymieszać ugotowane i surowe ziemniaki, dodać mąkę, 2 jajka i sól. Masę zagnieść. Mięso zemleć z pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulą oraz namoczoną bułką. Dodać ostatnie jajko i przyprawy. Z masy uformować płaskie placuszki, nałożyć na nie farsz i skleić, nadając kulisty kształt. Gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia. 


Kluski ziemniaczane z mięsem - DoradcaSmaku.pl
(Pyzy z mięsem)

Komentarze

Prześlij komentarz