Przepis na pyzy z mięsem
Przepis dla 6 osób
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 500g ugotowanej wołowiny
- 1 cebula
- 1 łyżka masła (do smażenia cebuli)
- 1 czerstwa byłka
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć na drobnej tarce, mocno odcisnąć wodę do miseczki. Skrobię, która osiądzie na dnie naczynia ponownie dodać do ziemniaków. Resztę ziemniaków ugotować, ostudzić i zemleć. Wymieszać ugotowane i surowe ziemniaki, dodać mąkę, 2 jajka i sól. Masę zagnieść. Mięso zemleć z pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulą oraz namoczoną bułką. Dodać ostatnie jajko i przyprawy. Z masy uformować płaskie placuszki, nałożyć na nie farsz i skleić, nadając kulisty kształt. Gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia.
(Pyzy z mięsem)
Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś użyje ten przepis :)
OdpowiedzUsuń