Fafernuchy - mazowieckie pierniki


 
 

Fafernuchy

Fafernuchy Są to Mazowieckie ciastka, małej wielkości, wykonywane już od kilkudziesięciu lat. Są na liście produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. Nazwa pochodzi od niemieckiego ‘Pfefferkuchen’ czyli ciasta pieprzowego. Same fafernuchy wyglądają podobnie do groszku ptysiowego. Ciastka były najpopularniejsze wśród ludzi biednych. Były łatwe do zrobienia i można było je wykonać z tego, co miało się pod ręką. Fafernuchy mogą leżeć tygodnie i nadal być dobre do spożycia. Czasami wieszało się je na choinkach w święta podobnie jak pierniki .

 

Przepis na fafernuchy:

-Szklanka cukru

-2 łyżeczki cynamonu i pieprzu

-0.4 litra 18%’owej śmietany

-około 3 łyżki miodu pszczelego

-soda

-pół kilograma mąki żytniej

-pół kilograma mąki pszennej

 

Wykonanie:

-Śmietanę, cukier, miód pszczeli, cynamon oraz pieprz dobrze ze sobą zmieszaj i dodaj szczyptę soli.

-Dodaj do masy rozpuszczone w ciepłej wodzie 2 łyżki sody. Dobrze wymieszaj.

-Dodaj mąkę żytną i pszenną.

-Wymieszaj, wyjmij wszystko na blat lub stolnicę i ugniataj. Jeśli masa bardzo klei się do rąk można posypać mąką.

-Podziel sprężyste ciasto na kawałki i wypiecz.

-Uformuj z ciasta wałek i tnij na kawałki małej wielkości.

-Układaj ciasto na blasze z piekarnika. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia zamieszaj fafernuchami aby opiekły się z drugiej strony.

-Pozostaw do ostygnięcia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na pyzy z mięsem