Przepis na Lornetę
Przepis dla 8 osób
Składniki:
- 4 nóżki cielęce
- włoszczyzna bez kapusty
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 1 białko (do klarowania)
- 2 cytryny
Oczyszczone nóżki sparzyć wrzątkiem i ugotować z obraną włoszczyzną, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmięknie tak, że będzie odchodzić od kości, rosół przecedzić i dodać do niego sok z cytryny (powinno pozostać niewiele ponad litr płynu). Sklarować białkiem. Polega to na tym, że białka trzeba ubić na sztywno, do piany wlać przecedzony rosół i całość postawić na małym ogniu. Energicznie ubijać trzepaczką, aż do zagotowania, po czym zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie szumowinę z białkiem zdjąć łyżką cedzakową, a wywar przecedzić przez gazę. Ostudzone nóżki drobno posiekać, włożyć do formy i zalać wywarem. Odstawić, aż galareta się zsiądzie.
(Lorneta)
źródło:meduza-czyli-zimne-nozki.jpg
W życiu nie słyszałam o białku!😍 to dla mnie zupełna nowość!
OdpowiedzUsuńW życiu nie słyszałam o białku!😍 to dla mnie zupełna nowość!
OdpowiedzUsuńmoja babcia taką robi
OdpowiedzUsuń