Przepis na ozór wołowy w sosie koperkowym

 Przepis dla 6 osób


Składniki:

  • 1 ozór wołowy
  • włoszczyzna
  • 1 spora cebula
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 jagód jałowca
  • 4 liście laurowe
  • pęczek koperku
  • 150 ml śmietany 36-procentowej
  • sok i otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i liści laurowych. Do aromatycznego wrzątku wrzucić ozór i gotować godzinę. Dodać obraną włoszczyznę i cebulę. Posolić i gotować jeszcze przez pół godziny.Następnie ozór przestudzić, obrać ze skóry a wywar zostawić. Koperek posiekać. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Rozprowadzić ją , dodając powoli 2 szklanki zimnego wywaru z z ozora. Chwilę gotować z koperkiem. Sos zestawić z kuchenki, doprawić skórką i sokiem z cytryny, pieprzem, solą wymieszać z hartowaną śmietaną. Ozór pokroić w grube plastry, włożyć do sosu i podgrzać. Ułożyć na półmisku i polać sosem.

Ozór wołowy w sosie koperkowym - Jakub Kuroń

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na pyzy z mięsem