Przepis na ozór wołowy w sosie koperkowym
Przepis dla 6 osób
Składniki:
- 1 ozór wołowy
- włoszczyzna
- 1 spora cebula
- 8 ziaren pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 jagód jałowca
- 4 liście laurowe
- pęczek koperku
- 150 ml śmietany 36-procentowej
- sok i otarta skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i liści laurowych. Do aromatycznego wrzątku wrzucić ozór i gotować godzinę. Dodać obraną włoszczyznę i cebulę. Posolić i gotować jeszcze przez pół godziny.Następnie ozór przestudzić, obrać ze skóry a wywar zostawić. Koperek posiekać. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Rozprowadzić ją , dodając powoli 2 szklanki zimnego wywaru z z ozora. Chwilę gotować z koperkiem. Sos zestawić z kuchenki, doprawić skórką i sokiem z cytryny, pieprzem, solą wymieszać z hartowaną śmietaną. Ozór pokroić w grube plastry, włożyć do sosu i podgrzać. Ułożyć na półmisku i polać sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz