Przepis dla 8 osób Składniki: 4 nóżki cielęce włoszczyzna bez kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu 1 białko (do klarowania) 2 cytryny Oczyszczone nóżki sparzyć wrzątkiem i ugotować z obraną włoszczyzną, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmięknie tak, że będzie odchodzić od kości, rosół przecedzić i dodać do niego sok z cytryny (powinno pozostać niewiele ponad litr płynu). Sklarować białkiem. Polega to na tym, że białka trzeba ubić na sztywno, do piany wlać przecedzony rosół i całość postawić na małym ogniu. Energicznie ubijać trzepaczką, aż do zagotowania, po czym zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie szumowinę z białkiem zdjąć łyżką cedzakową, a wywar przecedzić przez gazę. Ostudzone nóżki drobno posiekać, włożyć do formy i zalać wywarem. Odstawić, aż galareta się zsiądzie. (Lorneta) źródło: meduza-czyli-zimne-nozki.jpg
Dobry przepis, na pewno kiedyś wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńskorzystam z niego
OdpowiedzUsuń