Przepis dla 6 osób Składniki: 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 3 jajka 500g ugotowanej wołowiny 1 cebula 1 łyżka masła (do smażenia cebuli) 1 czerstwa byłka sól pieprz Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć na drobnej tarce, mocno odcisnąć wodę do miseczki. Skrobię, która osiądzie na dnie naczynia ponownie dodać do ziemniaków. Resztę ziemniaków ugotować, ostudzić i zemleć. Wymieszać ugotowane i surowe ziemniaki, dodać mąkę, 2 jajka i sól. Masę zagnieść. Mięso zemleć z pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulą oraz namoczoną bułką. Dodać ostatnie jajko i przyprawy. Z masy uformować płaskie placuszki, nałożyć na nie farsz i skleić, nadając kulisty kształt. Gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia. (Pyzy z mięsem) źródło: pyzy-ziemniaczane-z-miesem0-4
Dobry przepis, na pewno kiedyś wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńskorzystam z niego
OdpowiedzUsuń