Słodkie mazowsze
Wuzetka
Łączący Wolę, Śródmieście i Pragę ciąg komunikacyjny był gigantyczną inwestycją w odbudowującej się po wojnie Warszawie. Trasa W-Z (wschód - zachód) była powodem do dumy dla mieszkańców Warszawy. Na cześć tego przedsięwzięcia w Cechu Cukierników Warszawskich stworzono ciastko. Pasy bitej śmietany na tle ciemnego ciasta symbolizowały pasy ruchu na nowej trasie. Wuzetka, bo o niej mowa do dzisiaj cieszy się popularnością. Kakaowy biszkopt przełożony wiśniowym dżemem i bitą śmietaną, polaną chrupiącą warstwą czekolady cieszy się dużym uznaniem.
źródło: wuzetka_00_0.jpg
Zygmuntówka
Dokładnie pół wieku po powstaniu wuzetki, Cech Rzemiosł Spożywczych wraz z Biurem Promocji Miasta postanowili stworzyć dla niej konkurencję. Zwyciężyło ciastko z cukierni Nova Witolda Teledzińskiego. Nowemu przysmakowi internauci nadali nazwę zygmuntówka. Migdałowa babeczka nadziana musem czekoladowym z kwaskowatą konfiturą żurawinową, ozdobiona kleksem bitej śmietany i koroną z bezy jest zacna i smaczna.
źródło: zygmuntowka-1024x659.jpg
Pańska skórka
Taką nazwę noszą kremowe lub bladoróżowe słodycze zawinięte w pergamin. Fenomen tego specjału jest niewytłumaczalny. Szalenie słodki, lepki i sklejający zęby jednak kusi. Nie jest do końca znane pochodzenie i "wiek" pańskiej skórki. Podobno receptura powstała dopiero pod koniec XIX wieku na Pradze. Jednak pierwsze oficjalne wzmianki pochodzą z początku XX wieku. Pod nazwą panieńska skórka ( gładkość cukierka i lekko różowy kolor kojarzył się zapewne z panieńskim rumieńcem) była sprzedawana w aptekach jako…środek na kaszel.
źródło: panska_skorka.jpg
Komentarze
Prześlij komentarz