Zapiekanki - każdy by się za nie zabić dał :)

 

 




 

Zapiekanki

 

Warszawa zapiekankami stoi. Wie to każdy, kto choć raz przeszedł się po podziemiach dworca centralnego, Marszałkowską, Chmielną, Nowym Światem. W latach osiemdziesiątych to absolutne „Must have” wśród młodzieży. Do dziś tworzą się rankingi miejsc tzw. Kultowych zapiekanek. Ciągle powstają nowe miejsca gdzie podobno zapiekanki są najlepsze na świecie. No i są, bo nie ma nic lepszego podczas zimowego spaceru jak gryźć się ze smakiem w chrupiącą bagietkę z pysznymi pieczarkami i serem. Poniżej przepis :

Składniki

  • 1 bagietka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1. Łyżka
  •  masła
  • Ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 250 g żółtego sera np. gouda lub mozarelli
  • 0.5 małej cebuli
  • ketchup, majonez,

 

Przepis:

  1. Na maśle przysmaż cebulę i pokrojone grzyby.
  2. Ser zetrzyj na tarce.
  3. Pieczywo przekrój, posmaruj masłem zmieszanym z czosnkiem
  4. Na bagietkę wyłóż pieczarki i ser.
  5. Włóż pod rozgrzany grill w piekarniku i czekaj 3–4 minuty, aż bułka się przyrumieni, a ser rozpuści.
  6. Podawaj z majonezem , ketchupem ( co kto lubi).

 







Komentarze

  1. Takie zapiekanki to wspomnienie mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś jedyny dostępny fastfood :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. POG
    Chętnie je przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za poradę ;) Na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłem dwie i jestem szczęśliwy

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to musi być dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie, na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajny przepis! koniecznie musze go wypróbować:)


    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie je zjadłam i były przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. muszę przetestować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo interesujący przepis napewno go zrealizuję.









    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko pysznie wygląda, napewno wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz