Zupa kminkowa
Mówi się, ze kuchnia mazowiecka nie wykształciła odrębnego stylu gotowania, nie
mamy zbyt wielu dań, których nie spotkamy w innych regionach Polski.
Zaskakująco ten fakt, wpływa jednak na bogactwo kuchni mazowieckiej, ponieważ
była ona otwarta na inspiracje i bogactwo obyczajów kulinarnych sąsiadów oraz
napływających nowych mieszkańców do stolicy.
Zupa kminkowa była kiedyś symbolem kulinarnym Małopolski i Krakowa, ale ze
względu na swoją prostotę zagościła także na Mazowszu. Żeby zrobić zupę
kminkową, potrzebujemy dwóch rzeczy – kminku i rosołu. I jeszcze trochę chleba.
Przed wojną zupa bardzo popularna, niestety odeszła w zapomnienie. Warto
wrócić do tego prostego, staropolskiego specjału.
Składniki
4 łyżki nasion kminku
750 ml rosołu drobiowego
20 dag ugotowanej marchewki
4 zółtka
50ml kwaśnej śmietany
Sól, pieprz czarny mielony
Pzygotowanie:
Kminek trzeba uprażyć na patelni, aż zrobi się aromatyczny. Przełożyć go wtedy do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować 20 minut. Następnie przecedzić.
Do wywaru z kminku dodać rosół, startą na tarce marchewkę i wszystko razemzagotować.
Osobno roztrzepać żółtka ze śmietaną i kilkoma łyżkami wywaru. Powoli wlać do
zupy, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Zupę można podawać z maślanymi grzankami.
Inne wersje zupy to przygotowanie jej z włoszczyzną lub z dodatkiem jasnego piwa. W wersji oszczędnościowej można zagęścić mąką zamiast żółtkami.
Komentarze
Prześlij komentarz