Zupa pomidorowa
Któż z nas nie zna tradycyjnej pomidorówki. Zajadają nią się dzieci, uwielbiają dorośli. A wiecie, że zupa pomidorowa wywodzi się z Mazowsza. Tak, tak. Bo ten obszar był trochę magiczny. Przyjeżdżało do niego mnóstwo ludzi. W końcu Warszawa to nie tylko duże miasto, ale i stolica całkiem sporego kraju. Na tym terenie, jak w tyglu mieszały się zwyczaje, kwitło życie kulturalne. Z dalekich krain przyjeżdżały do nas najróżniejsze przepisy, które potem gościły na stołach mazowszan. Tak właśnie było z pomidorówką. Na bazie włoskich przepisów powstał nasz. Do dziś zajadamy się ze smakiem. Oto przepis na pyszną zupę. Smacznego.
Zupa z pieczonych pomidorów – składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 1 pikantna papryka
- 1-2 cebule
- Kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- około 1 litra bulionu warzywnego
- sól, oregano do smaku
Składniki na zieloną oliwę:
- Pół szklanki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki kaparów
- Garść bazylii(może też być
rukola)
Całość blenduję.
Opcjonalnie : grzanki z chleba gryczanego.
Chleb kroję w kostkę . Polewam oliwą z oliwek. Trochę solę. Piekę w piekarniku kilka minut i posypuję na koniec oregano.
Przepis
- Pomidory układam w dużej blaszce do pieczenia. Skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45 minut.
- W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Pomidory przekładam do garnka, dolewam bulion, dodaję przyprawy i gotuję średnio 35-40 minut. Rozdrabniam blenderem, na koniec wszystko przecieram przez sito aby pozbyć się skórek pomidorów i pestek.
- Podaję z grzankami i zieloną oliwą.
Uwielbiam zupę pomidorową, jak tylko będą smaczne pomidory wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuje tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń