Zupa pomidorowa

 

 

 

Któż z nas nie zna tradycyjnej pomidorówki. Zajadają nią się dzieci, uwielbiają dorośli. A wiecie, że zupa pomidorowa wywodzi się z Mazowsza. Tak, tak. Bo ten obszar był trochę magiczny. Przyjeżdżało do niego mnóstwo ludzi. W końcu Warszawa to nie tylko duże miasto, ale i stolica całkiem sporego kraju. Na tym terenie, jak w tyglu mieszały się zwyczaje, kwitło życie kulturalne. Z dalekich krain przyjeżdżały do nas najróżniejsze przepisy, które potem gościły na stołach mazowszan. Tak właśnie było z pomidorówką. Na bazie włoskich przepisów powstał nasz. Do dziś zajadamy się ze smakiem. Oto przepis na pyszną zupę. Smacznego.  

 

 

 
Zupa z pieczonych pomidorów – składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 pikantna papryka
  • 1-2 cebule
  • Kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • około 1 litra bulionu warzywnego

  • sól, oregano do smaku

Składniki na zieloną oliwę:

  • Pół szklanki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki kaparów
  • Garść bazylii(może też być rukola)

Całość blenduję. 

 

Opcjonalnie : grzanki z chleba gryczanego.

Chleb kroję w kostkę . Polewam oliwą z oliwek. Trochę solę. Piekę w piekarniku kilka minut i posypuję na koniec oregano. 

 

Przepis

  • Pomidory układam w dużej blaszce do pieczenia. Skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45 minut. 
  • W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  • Pomidory  przekładam do garnka, dolewam bulion, dodaję przyprawy i gotuję średnio 35-40 minut. Rozdrabniam blenderem, na koniec wszystko przecieram przez sito aby pozbyć się skórek pomidorów i pestek.
  • Podaję z grzankami i zieloną oliwą.

 

Komentarze

  1. Uwielbiam zupę pomidorową, jak tylko będą smaczne pomidory wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbuje tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Przepis na pyzy z mięsem